
- Sağlıklı Yaşam
-
by Barış İlerigelen
Bu felsefi söz (De vita hominis nulla cunctatio longa est.) Romalı şair Juvenalis’in ”Yergiler” kitabında yer almaktadır.
Sağlık konusunda ana hedef koruyucu sağlık hizmetlerine önem vermek ve hastalıkların mümkün olduğunca erken teşhisini sağlamaktır. Bununla birlikte modern tıp alanındaki gelişmeler özellikle kanser ve kalp hastalıklarının ileri evrelerinde yüz güldürücü sonuçlar elde etmemize olanak tanımaktadır. Bu gelişmelerden yararlanabilmenin temel koşulu hastaların bu hastalıkları dönüşü mümkün olmayan bir durum olarak kabul etmeyerek hekimlerinin önerilerine uymaları ve tedavilerini aksatmamalarıdır.
İnsanların kişilikleri başlıca beş özelliğin o kişideki görülme seviyesi (düşük ya da yüksek) dikkate alınarak birbirinden ayrılır: uyumluluk, vicdanlılık, nevrotiklik, deneyime açıklık ve dışadönüklük. Bu kişilik özelliklerinin zaman içerisinde değişme olasılığı oldukça düşüktür. Benzer şekilde hastalıklara bağlı olarak üzüntü, suçluluk, utanma, korku, kızgınlık, küçümseme, iğrenme gibi olumsuz duyguların ortaya çıkması ya da artması da kişiden kişiye farklılık gösterir. Dolayısıyla tedaviye uyumu sağlamak için hastaları tedavi eden ve izleyen hekimler bu faktörleri dikkate alarak bireyselleştirilmiş bir yaklaşım uygulamak durumundadır. Hastaların yakın çevrelerinde ya da sosyal medyada bu tür bir yaklaşımı bulabilme şansı yoktur. Bununla birlikte hastaların hastalıkları ile ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak ve alternatif tedavi yöntemlerini araştırmak yönündeki çabaları geleceğe yönelik olumlu bir adım olarak kabul edilebilir. Buradaki kritik nokta hastaların edindikleri bilgileri hekimleriyle paylaşıp paylaşmamalarıdır. Sosyal medyada yeterli bilimsel kanıtı olmamasına karşın “mucize tedavi” olarak pazarlanan bitkisel ürünlerin ve “mucize diyet” olarak sunulan, yine bilimsel kanıtı olmayan beslenme önerilerinin hastalar tarafından hekimlerine danışmadan uygulanmaya başlaması, sosyal medyadaki haberlere dayanarak hekimin uygulamakta olduğu ilaçların kesilmesi tedavi planının bozulmasının sık rastlanan nedenleridir.
İleri evredeki hastalıklarda yaşam süresini uzun tutmanın yanı sıra yaşam kalitesinin bozulmamasını hatta iyileşmesini sağlamak da temel hedeflerimiz arasındadır. Yukarda sözü edilen olumsuz duyguların yerini memnuniyet, mutluluk, eğlenme, heyecanlanma, duyusal zevk, başarının gururu, tatmin, rahatlama gibi olumlu duyguların alması tedavi başarısının başlıca göstergeleridir.